Podstawowa dawka lecznicza pyłku dla dorosłych to 4-8 łyżeczek od herbaty,czyli około 60-70 g. Czubata łyżeczka od herbaty suszonego pyłku to 8 g.,płaska to 5 g. Dawka profilaktyczna dla dorosłych to 25 g.na dobę. Małym dzieciom do lat 7 podajemy 1/3 tej dawki, większym 1/2 dawki dla dorosłych. Dawki te,w zależności od możliwości przyjmowania,dzielimy na dwie lub trzy porcje,zaczynając od dawek niepełnych i stopniowo dochodząc do dawki pełnej. Suszony pyłek,a taki najczęściej mamy możliwość nabycia,w niewielkim tylko stopniu jest wykorzystywany przez nasz układ pokarmowy. Aby temu zapobiec i w pełni wykorzystać składniki pyłku,należy go na kilka godzin przed spożyciem rozpuścić w mleku,jogurcie,wodzie,soku,czy miodzie z wodą i w tej postaci przyjmować,najkorzystniej dla organizmu,na około 30 minut przed posiłkiem. Zaleca się przyjmowanie pyłku razem z miodem,gdyż według wielu autorów,miód wzmaga oddziaływanie pyłku i odwrotnie. Jest najlepiej dla naszego organizmu,gdy przyrządzony zostaje wieczorem,a rano,na 30 minut przed posiłkiem spożyty (przed spożyciem można dodać do smaku sok z wyciśniętej cytryny). Jeśli nie przed posiłkiem to 2-3 godziny po posiłku. Przyjmując pyłek razem z miodem możemy zmniejszyć jego dawkę o połowę. Ponieważ efekty osiąga się tylko przez systematyczne i trwałe zażywanie,jak przy każdym leku naturalnym,pyłek należy zażywać 2-4 razy w roku,przez okres 4-6 tygodni. Z uwagi na wszechstronne właściwości regeneracyjne,profilaktyczne,lecznicze i energizujące w naturalny,bez skutków ubocznych sposób,podaje się go także jako stały pokarm ludziom,a także zwierzętom (drób,gołębie).
Oto fragment jaki można znaleźć w książce J.Makowicza ,,Pierzga i pyłek pszczeli”; ,,Skuteczność działania pyłku spożytego przez człowieka bywa niejednokrotnie zadziwiająca. Siła jego działania polega na zespołowym działaniu składników… Doświadczenia przeprowadzane w zakresie żywienia kosmonautów wykazały wprost rewelacyjne wyniki przy stosowaniu pyłku w ich codziennej diecie. Paromiesięczna dieta,oparta na wyłącznym stosowaniu pyłku,pozwoliła na utrzymanie kondycji kosmonautów,podniesienia ich wydolności fizycznej,zdolności koncentracji,zwiększenia wytrzymałości na wysiłki oraz dobrego samopoczucia w znoszeniu stanu nieważkości. Toteż pyłek wszedł na stałe do jadłospisu osób biorących udział w wyprawach pozaziemskich.”