Miód jest bardzo zdrowym pokarmem a jednocześnie lekarstwem. To właśnie miód spełnia oczekiwania Hipokratesa, który m.in. zostawił nam przesłanie: byłoby dobrze, aby pokarm był lekarstwem a lekarstwo pokarmem.Dziennie powinniśmy przyjmować, minimum 20 gramów, czyli łyżkę stołową miodu. Miód przyjmowany w nieco większych dawkach, minimum 60 gramów(3 łyżki stołowe) przez dłuższy okres czasu, nie tylko zapobiega, lecz również leczy. Okres przyjmowania zwiększonych dawek uzależniony jest od stopnia choroby, podatności organizmu i jakości miodu. Osobom w starszym wieku, ciężko pracującym jak również leczącym się miodem chorym zaleca się spożywanie od 40-100 gramów miodu. Dzieciom w wieku 4-16 lat podaje się 15-40 gramów miodu na dobę. Najkorzystniej gdy spożywamy miód rozpuszczony w wodzie. W tym celu pozostawiamy go na kilka godzin np. z wieczora do rana. W roztworze tym namnażają się potrzebne naszemu organizmowi enzymy.